Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 1/4 φλ νερό, 1/4 κ.γ. αλάτι και το ρύζι.
Καλύπτουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να εξατμιστούν τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να ροδίσει.
Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις φακές, το μαϊντανό, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και το κύμινο.
Αλατοπιπερώνουμε, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.