Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στη μεσαία θέση.
Βουτυρώνουμε 2 φόρμες 25Χ10 εκ. και τις στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μπανάνα με τη ξινόκρεμα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο έχει τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε το λάδι κανόλας, ρίχνουμε εναλλάξ τα στεραιά υλικά -μείγμα αλευριού και το μείγμα μπανάνας, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και αναμειγνύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα.
Μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες μας.
Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.