Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το ξινόγαλο, το λιωμένο βούτυρο και το αβγό και τα χτυπάμε με αναδευτήρα.
Ρίχνουμε το στερεό μίγμα αλευριού στο υγρό και ανακετύουμε με αναδευτήρα μέχρι το μείγμα μας να υγρανθεί και να περιέχει μικρούς και μεσαίους σβώλους.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει από τη μία πλευρά, για περίπου 5-6 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε από την άλλη και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 έως 3 λεπτά.
Στραγγίζουμε το μπέικον σε χαρτί κουζίνας, αδειάζουμε το λίπος και κρατάμε μόνο 1 κ.γ. λίπος.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε 1/4 φλ. μείγμα τηγανίτας στο τηγάνι και βάζουμε πάνω στο μείγμα μια φέτα μπέικον.
Μαγειρεύουμε μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στην κορυφή, περίπου για 2 λεπτά.
Με μια σπάτουλα γυρίζουμε προσεκτικά τις τηγανίτες μας και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν στο κάτω μέρος, για άλλα 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε μία πιατέλα τις τηγανίτες με το μπέικον και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κρατάμε τις τηγανίτες ζεστές στο φούρνο και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, προσθέτοντας περισσότερο λίπος μπέικον, αν χρειαστεί.
Περιχύνουμε τις τηγανίτες με το σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά) και σερβίρουμε.