Βάζουμε το κέιλ σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το ξύσμα λεμονιού.
Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε το σκόρδο στο χυμό λεμονιού μαζί με μια γενναία δόση θαλασσινό αλάτι.
Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τη μισή βινεγκρέτ στο κέιλ και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει, για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μήλα και μαγειρεύουμε μέχρι να ζεσταθούν, 5-7 λεπτά.
Βγάζουμε το κρεμμύδι και τα μήλα από την κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τον πασατέμπο μέχρι να ανοίξει, για 1-2 λεπτά.
Πασπαλίζουμε τον πασατέμπο με θαλασσινό αλάτι χοντρό.
Προσθέτουμε τα μήλα, το κρεμμύδι και τον πασατέμπο στο κέιλ.
Δοκιμάζουμε αν θέλει η σαλάτα μας επιπλεόν αλάτι και σερβίρουμε.