Το αλάτι ένα φυσικό συντηρητικό και μπαχαρικό είναι πολύτιμο για τη ζωή, αποτελεί μέρος μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής βοηθώντας το σώμα να εκτελέσει βασικές λειτουργίες.
Αν και είναι σημαντικό σαν μπαχαρικό είναι επίσης σημαντικό σαν συντηρητικό των τροφίμων. Διατηρεί την φρεσκάδα των φαγητών για μεγαλύτερο διάστημα μειώνοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων. Αυτό το καθιστά σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διατροφής.
Οι τελικές χρήσεις του αλατιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
• Τη χρήση του αλατιού για ανθρώπινη κατανάλωση
• Τη χρήση του αλατιού σαν πρώτη ύλη στη χημική βιομηχανία
Σε ότι έχει σχέση με την ανθρώπινη κατανάλωση, η χρήση στα τρόφιμα υπολογίζεται στο 20% περίπου της συνολικής κατανάλωσης του αλατιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρέζα του αλατιού που χρησιμοποιούμε για να αλατίσουμε τα φαγητά είναι μικρής σημασίας σε σχέση με το αλάτι που προέρχεται από τις υπόλοιπες φυσικές ή κατεργασμένες τροφές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αλάτι χρησιμοποιείται στην
• Τυροκομία
• Αλίπαστα
• Αρτοποιία
• Ξηρούς καρπούς
• Αλλαντοποιία
• Κονσερβοποιία
• Κατεψυγμένες τροφές
• Έτοιμα snacks
• Κτηνοτροφία
• Πτηνοτροφία κ.α.
Ωστόσο το 60% της παγκόσμιας παραγωγής του αλατιού το απορροφά η χημική βιομηχανία για την παραγωγή κυρίως του χλωρίου και της καυστικής σόδας και σε μικρότερο ποσοστό για την παραγωγή άλλων χημικών.
Επίσης τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση για τα συστήματα αποσκλήρυνσης νερού για βιομηχανική και οικιακή χρήση.
Τέλος ο αποχιονισμός των δρόμων είναι ο τελευταίος μεγάλος χρήστης.
Γενικά υπολογίζονται πάνω από 14.000 οι άμεσες ή έμμεσες χρήσεις του αλατιού.