Για το ντιπ γιαουρτιού:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τις τηγανίτες:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
Σε ένα μπολ στρώνουμε μία βαμβακερή καθαρή πετσέτα.
Τρίβουμε τις πατάτες στη μεσαία πλευρά ενός τρίφτη και πάνω στην καθαρή πετσέτα.
Αφού τις τρίψουμε όλες, στύβουμε την πετσέτα για να στραγγίσουν τα υγρά που βγάζουν οι πατάτες.
Επιστρέφουμε τις τριμμένες πατάτες στο μπολ.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το αβγό, το αλάτι, το αλεύρι, τη γραβιέρα, τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, το σχοινόπρασο, τον άνηθο και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το σπορέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα μία μεγάλη κουταλιά από το μείγμα πατάτας.
Απλώνουμε ελαφρώς με το πίσω μέρος του κουταλιού και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοψηθεί η τηγανίτα.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε την τηγανίτα από το τηγάνι και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το επιπλέον λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα συνοδεία ντιπ γιαουρτιού, πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό και σερβίρουμε.