Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα.
Κρατάμε μερικά χόρτα στην άκρη για γαρνιτούρα και τα υπόλοιπα τα ζεματάμε για 3 λεπτά σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Σουρώνουμε τα ζεματισμένα χόρτα και τα κρατάμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με την μπύρα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το σταμναγκάθι και ανακατεύουμε καλά για να δέσουν οι γεύσεις.
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τις ελιές, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινό αλάτι.
Γαρνίρουμε με μερικά φρέσκα φύλλα σταμναγκάθι και φέτες λεμονιού και σερβίρουμε.