Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σαρδέλες.
Αλείφουμε τις σαρδέλες με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κρατάμε τα ψάρια σκεπασμένα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και βράζουμε τη σάλτσα για να πιεί τα υγρά της, χωρίς να τη βράσουμε τελείως γιατί θα βράσει και στο φούρνο.
Προς το τέλος ρίχνουμε την κάππαρη και λίγο πιπέρι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε τα σπαράγγια και τις σαρδέλες και ψήνουμε το φαγητό στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Μοιράζουμε στα πιάτα τη σάλτσα, από πάνω τα σπαράγγια και τις σαρδέλες.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και νιφάδες θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε.